Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη το 1922 συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της ελληνικής κουζίνας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Τα φαγητά και τα γλυκά της μικρασιάτικης και πολίτικης κουζίνας έχουν επιρροές από την Τουρκία και ορισμένα ήταν ήδη γνωστά στους γηγενείς Έλληνες εξαιτίας της μακρόχρονης τουρκοκρατίας στην Ελλάδα. Διαβάστε παρακάτω φαγητά και γλυκά από τη Μικρά Ασία και την Πόλη:
Φαγητά
- Η έννοια του «μεζέ»
- Τα τουρσί
- Κεφτέδες, σουτζουκάκια με σάλτσα (σμυρνέικα), γιουβαρλάκια
- Αλίπαστα ψάρια
- Μπουρέκι (από σφολιάτα με γέμιση τυρί)
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης (από την Πόλη)
- Ντοματόρυζο
- Ιμάμ μπαϊλντί
- Λαχανοσαρμάδες (πρωτοχρονιάτικο φαγητό)
- Λουκούμια (τα κωνσταντινιώτικα «τσρακούδια»)
- Παστουρμάς
- Καβουρμάς
- Πολίτικο λάχανο σαλάτα
- Πιλάφι
- Τραχανάς
- Πατσάς
- Χοιρινό με κυδώνι
- Ρετσέλι (γλυκό κουταλιού από κολοκύθα)
- Μπουγάτσα
- Ρυζόγαλο (και γλυκές κρέμες που τρώγονται για πρωινό στη Β. Ελλάδα)
- Γαλατόπιτα
- Τρίγωνα Πανοράματος (τα πρωτοέφτιαξαν Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη)
- Σουσαμένιος χαλβάς
- Ταχινόπιτα
- Κουραμπιές Νέας Καρβάλης (τους έφεραν στην περιοχή πρόσφυγες Μικρασιάτες από την Καππαδοκία)
- Κουλουράκια σμυρνέικα
- Τουλουμπάκια
- Ροξάκια
- Φοινίκια (μικρασιάτικα μελομακάρονα)
- Σάμαλι (μικρασιάτικο ρεβανί)
- Άλλα σιροπιαστά: ισλί (χριστουγεννιάτικο γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία), καζάν ντιπί, κιουνεφέ (μικρασιάτικο κανταΐφι), εκμέκ κανταΐφι, μπακλαβάς, σαραγλί, κουρκουμπίνια
Επιμέλεια: Γιάννα Τάνσαρλη
Τρομερη συνταγη και την εφταιξα και ειναι υπεροχη. Αν δεν ειστε ετσι τοτε μπορειετε να παραγγειλετε κατεψυγμενα γλυκα πεντανοστιμα απο εδω https://www.papa-pastry.com/el/products/glyka/glyka-kaf
ΑπάντησηΔιαγραφή