Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Κάθε τόπος έχει έθιμα και παραδόσεις που του προσδίδουν μια ξεχωριστή ταυτότητα. Παρακάτω αναφέρονται ασυνήθιστα έθιμα που γίνονται στο Κωνσταντινάτο τις ημέρες κάποιων θρησκευτικών εορτών και δεν τα συναντάει εύκολα κανείς σε άλλες περιοχές.

Σπιτικοί λουκουμάδες για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου

Ένα έθιμο που αναβιώνει το Δεκέμβριο είναι οι σπιτικοί λουκουμάδες. Το βράδυ της παραμονής του Αγίου Νικολάου σε όλα τα σπίτια του Κωνσταντινάτου οι νοικοκυρές φτιάχνουν νηστίσιμους παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι.

Πατσάς τα ξημερώματα των Χριστουγέννων   

Χριστούγεννα στο Κωνσταντινάτο σημαίνει τραπέζι με σούπα πατσά τα ξημερώματα των Χριστουγέννων. Μετά τη Θεία Λειτουργία, η οποία τελειώνει γύρω στις 7:30 το πρωί, στο Κωνσταντινάτο κανείς δεν πάει για ύπνο! Όλοι κάθονται στο γιορτινό τραπέζι και τρώνε τον παραδοσιακό πατσά.

Φωτιές το πρωί της Μ. Πέμπτης
Το πρωί της Μ. Πέμπτης οι πιστοί συνήθιζαν να ανάβουν στο χωριό φωτιές για να «βοηθήσουν», σύμφωνα με την παράδοση, τον Χριστό να κρυφτεί από τους διώκτες του. Ακόμα και σήμερα γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθούν να τηρούν το έθιμο.

Περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως τη δεύτερη Ανάσταση 

Την Κυριακή του Πάσχα μετά τη δεύτερη Ανάσταση γίνεται περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως στους δρόμους του χωριού. Η Εικόνα ακολουθεί την πορεία της περιφοράς του Επιταφίου. Οι πιστοί φορώντας τα γιορτινά τους ακολουθούν την Περιφορά, ενώ όσοι μένουν στα σπίτια για να σουβλίσουν το αρνί ρίχνουν πυροβολισμούς (με κυνηγετικές καραμπίνες) όταν περνάει μπροστά από το σπίτι τους η πομπή της Περιφοράς.  

Επιμέλεια: Γιάννα Τάνσαρλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου