Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Μετά από ενενήντα χρόνια ξαναλειτούργησε η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Απολλωνιάδα της Προύσας μετά την ανακαίνισή της από την UNESCO. Πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στις 27 Ιουλίου 2012, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονα, πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης ανέλαβε το βάρος αυτής της προσπάθειας σε συνεργασία με Συλλόγους Μικρασιατών από την Καστοριά, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη και την Περαία Έδεσσας. Στις 27 Ιουλίου, ημέρα γιορτής τους Αγίου Παντελεήμονα, το όνειρο ζωής για πολλούς έγινε πραγματικότητα.
Η Αγία Τράπεζα ξαναστήθηκε, το ʽΑγιο Δισκοπότηρο και λίγες εικόνες πήραν τη θέση τους στην ταπεινή εκκλησία και τω Υπερμάχω ξανακούστηκε μετά από ενενήντα χρόνια νεκρικής σιγής. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και η στιγμή ιστορική. Με θρησκευτική κατάνυξη εψάλη η θεία λειτουργία και αρκετοί προσκυνητές κοινώνησαν των Άχράντων Μυστηρίων.
Όλοι οι προσκυνητές μίλησαν για άθλο του Μητροπολίτη Προύσσης που είχε τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και έδωσαν υπόσχεση να ξαναβρεθούν και του χρόνου την ίδια μέρα στη γραφική Απολλωνιάδα να λειτουργήσουν και πάλι.
Η Θεία Λειτουργία επαναλήφθηκε ένα χρόνο μετά, στις 27 Ιουλίου 2013χοροστατούντος του Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου, Ηγουμένου της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. 
Την Θ. Λειτουργία τέλεσαν οι αδελφοί της Μονής Αρχιμανδρίτης Σαμουήλ και διάκονος Γεδεών. Εκατοντάδες οι προσκυνητές που συμπροσευχήθηκαν στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Πιστοί από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και 150 άτομα περίπου, από την πόλη της Καβάλας, φίλοι και μέλη του Συλλόγου Προυσαλιωτών, απόγονοι των παλαιών κατοίκων της Απολλωνιάδος και της ευρύτερης περιοχής της Προύσας. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος μίλησε στους προσκυνητές για την εξαιρετική σημασία αυτού του γεγονότος και αντιφώνησε ο Πρόεδρος Φίλων Μουσικής Καβάλας. 
Να σημειωθεί ότι ο ιερός ναός - ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα - ανήκει στον δήμο Απολλωνιάδος και λειτουργεί κατά την διάρκεια του έτους ως πολιτιστικό κέντρο. Παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Ιουλίου 2012 στους Ορθοδόξους, μετά από σχετικές προσπάθειες του Μητροπολίτη Προύσης και τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, και τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου. Κι αυτό φαίνεται πως καθιερώνεται πλέον κι έτσι μία φορά τον χρόνο, στην εορτή του αγίου, οι απόγονοι των προσφύγων της πόλης που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα για ένα προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος ηγήθηκε φέτος του ταξιδιού στην μητροπολιτική περιφέρεια της Προύσας και μαζί με τα μέλη του Συλλόγου Προυσαλιωτών πραγματοποίησε επισκέψεις στην Τρίγλια, όπου ο ιστορικός ναός της Παντοβασίλισσας ο οποίος ανήκει πλέον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Σιγή των Μουδανιών, όπου βρίσκεται ο επίσης ιστορικός ναός των Ταξιαρχών και αλλού. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης και οι Προυσαλιώτες επισκέφθηκαν και τον Δήμαρχο Μουδανιών - Προύσης. 
Πηγή: mikrasiatis.gr, fanarion.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου