Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Η Απολλωνία επί Ρυνδάκω που βρίσκεται στα νότια της Αρχαίας Προποντίδας (Θάλασσα του Μαρμαρά), στα δυτικά του νομού Bursa (=Προύσα), ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής της Βιθυνίας κατά την Αρχαία Εποχή. Η Απολλωνιάδα, από την οποία παίρνει το όνομα της και η λίμνη, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μέσα με κατεύθυνση προς τα νότια από το 35ο χιλιόμετρο του δρόμου Bursa-Karacabey. Στον αρχαιολογικό χώρο αυτό έχουν ενωθεί τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής εποχής.     
Η Απολλωνία επί Ρυνδάκω είναι κτισμένη σε βραχώδη χερσόνησο που προχωρά προς τα μέσα της λίμνης Απολλωνιάδας η οποία βρίσκεται στα νότια της Προποντίδας. Η αρχαία πόλη χτίστηκε πάνω στη χερσόνησο που αποτελείται από δύο λόφους με προεξοχή στη βόρεια άκρη της λίμνης Απολλωνιάδας. Τα μικρά νησάκια μέσα στην Απολλωνιάδα με ρηχά νερά, αποτελούν ιδανικά καταφύγια για τα πουλιά το καλοκαίρι και την εποχή που μεταναστεύουν. Οι καλαμιές είναι ό,τι πρέπει για τα πουλιά και βρίσκονται κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά παράλια της λίμνης και φτάνουν μέχρι την περιοχή με τα ελαιόδεντρα, χορτάρια και θάμνους.   
Είναι γνωστό πως η ονομασία Απολλωνία επί Ρυνδάκω χρησιμοποιούνταν από τον 2ο αιώνα π.Χ. Το γεγονός ότι ο θεός Απόλλωνας ήταν προστάτης της πόλης και υπήρχε ναός αφιερωμένος σε αυτόν στην πόλη έπαιξε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ονομασίας της. Η πόλης της Απολλωνίας, βάσει των καταγραφών στο λιμάνι της Εφέσου, κατά την εποχή της Αυτοκρατορίας ήταν ταυτόχρονα και μια λιμενική πόλη. 

Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Απολλωνιάδα εγκαταστάθηκαν πιστικοί (=ποιμένες) από τη Μάνη οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή ως αιχμάλωτοι από τους Οθωμανούς τον 15ο, 18ο ή 19ο αιώνα σύμφωνα με τις αντίστοιχες ιστορικές εκδοχές. Έτσι δημιουργήθηκαν τα 9 πιστικοχώρια της Μικράς Ασίας, από τα οποία προέρχεται και το σημερινό Κωνσταντινάτο Σερρών. Το ψάρεμα στην Απολλωνιάδα αποτελούσε μια από τις κύριες ασχολίες των Κωνσταντινάτων της Μικράς Ασίας στην καθημερινότητά τους (βλ. σχετικό άρθρο http://mikrasiates-konstantinato.blogspot.gr/2015/01/blog-post_67.html)
Κατά την Οθωμανική Εποχή η πόλη της Απολλωνίας μίκρυνε αρκετά και περιορίστηκε μόνο πάνω στο νησί. Κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα οι Έλληνες άρχισαν να αποχωρούν και οι Ρωμιοί που ζούσαν εδώ μετανάστευσαν στην Ελλάδα. Η Απολλωνία διατήρησε το ελληνικό της στοιχείο και μετά την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς, μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών στις αρχές της δεκαετίας του 1920.  
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την περιοχή της Απολλωνιάδας όπως είναι σήμερα:





Ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο νησάκι της λίμνης

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα στην Απολλωνιάδα




Φωτογραφίες και πληροφορίες από:
www.golyazidayiz.com/?lang=gre#hakkimizda 
www.politistiko-ergasthri-nostos.blogspot.com

16 σχόλια:

  1. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥ ΚΙ ΑΝΕΣΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥ ΚΙ ΑΝΕΣΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η μάνα μου γεννήθηκε στην Προύσσα και ήρθε Ελλάδα το 1922 σε ηλικία 7 χρονών..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, η προγιαγιά μου , η Ευστρατία, ζούσε στην Απολλωνιάδα! Ήρθε το 22 με τον πατέρα της και τον δίδυμο αδερφό της, τον Ευστράτιο. Με καράβι έφτασαν στην Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία, πήγαν στην Κουμαριά Σερρών, όπου και εγκατασταθηκαν. Παντρεύτηκε και μετακόμισε στο βαλτερό Σερρών, από όπου κατάγομαι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας. Ο μακαριτης ο παππούς μου Παναγιώτης Εμμανουηλιδης ήταν από την Απολλωνιαδα. Πρέπει να έφυγε από εκεί σε ηλικία 12 ετών. Αν θυμάμαι καλά αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Οφρυνιο Καβάλας και στη συνέχεια πήγαν στη Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι παππούδες μου Βερβέρης Βαρσάμης και Καβελούδη Δέσποινα, γονείς του πατέρα μου Τριαντάφυλλου, ήρθαν από κει το 1922, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Όμορφη πατρίδα με ελληνικότητα, ορθοδοξία, πλούσια ήθη κι έθιμα, που μας μεταλαμπάδευσαν όταν ήμασταν παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καβελούδη γνωστο επιθετο μικρός είχα έρθει με την γιαγιά μου δυο φορές στο Σιδηρόκαστρο και επισκεφτήκαμε κάποιους συγγενείς .την γιαγιά μου την έλεγαν δέσποινα παπαθεοδοσιάδου μετά από την Απολλωνιάδα εγκαταστάθηκαν στο πεθελινο Σερρών υπήρχε η λίμνη του αχινού που τους θύμιζε πατρίδα.

      Διαγραφή
  7. ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΣΗ.ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΓΩΓΗ,ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ.ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΕΚΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ.ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ ΕΔΙΝΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από Αγ.Κυριακη Προυσσας, ίσως το 1922, ήρθαν στον Αγ.Γεωργιο Ημαθίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από Αγ.Κυριακη Προυσσας, μάλλον το 1922 ήρθαν στον Αγ Γεώργιο Ημαθίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατάγομαι από την Τρίγλια Βιθυνίας και έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Απολλωνιάδα. Πάντα με συγκίνση, πάντα με σεβασμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η μάνα μου έχει καταγωγή από εκεί λόγου τής γιαγιάς μου πού ήρθαν 1922 και εγκατασταδικαν στο Πεθελινο Σερρών

    ΑπάντησηΔιαγραφή