Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018


Μια ημερήσια «εξόρμηση» στην πόλη της Καστοριάς παραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινάτου και τα μέλη του την Κυριακή 18 Μαρτίου. Μετά την περιήγηση στην πόλη και την πανέμορφη λίμνη της, ακολούθησε διασκέδαση σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής με καλό φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική. Παρακάτω μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα και βίντεο από την εκδρομή:




















Και ΒΙΝΤΕΟ:






Λίγα λόγια για την προσφυγική Ιστορία της Καστοριάς 
Οι μικρασιάτες πρόσφυγες της Καστοριάς προέρχονται από την Απολλωνιάδα της Βιθυνίας, έναν οικισμό που βρίσκεται κοντά στην ακτή της λίμνης Απολλωνιάδας και τα 9 Πιστικοχώρια. Οι κάτοικοι του οικισμού της Απολλωνιάδας είχαν ως κύριο επάγγελμα τη σηροτροφία και την αλιεία. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά τον ερχομό τους στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην Καστοριά, ώστε να εξασκήσουν το επάγγελμα των προγόνων τους. 

Στα τέλη του 1924, έφθασαν στην Καστοριά 43 οικογένειες ψαράδων από την Απολλωνιάδα. Μαζί τους μετέφεραν πάνω σε κάρρο μια βάρκα τους, μια κουτούκα με ιστίο, όπως την περιέγραψε σε ξυλογραφία του ο Φώτης Κόντογλου. Με την εργατικότητα και την πείρα τους οι πρόσφυγες ψαράδες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της λίμνης της Καστοριάς και να ορθοποδήσουν οικονομικά. Μάλιστα, εκτός από την αλιεία, ήταν σε θέση σε λίγα χρόνια να ναυπηγήσουν τα παραδοσιακά σκάφη της λίμνης της Καστοριάς, (καράβια και μανόξυλα) σαν ανάμνηση των καϊκιών (ντουμπάζια) που οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους ναυπηγούσαν για τη λίμνη Απολλωνιάδα. 

Το παραπάνω χωρίο για την προσφυγική Ιστορία της Καστοριάς προέρχεται από: Δημήτρης Α. Μαυρίδης, «Ο Προσφυγικός Συνοικισμός της Καστοριάς», www.mikrasiatis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου