Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Αναποδογυριστή κρεατόπιτα - Η συνταγή βρίσκεται παρακάτω

Αχαμνόπιτα


Η αχαμνόπιτα είναι μικρασιάτικη συνταγή που έφτιαχναν τη μέρα της Αναλήψεως και στην αρτακιανή διάλεκτο «αχαμνό» θα πει νερουλό. Επειδή η αρχική της σύσταση είναι όντως νερουλή επικράτησε αυτή η ονομασία. Μια φανταστική γαλατόπιτα που θα σας ενθουσιάσει. 

Υλικά:
1 λ. γάλα πλήρες
125 γρ. αλεύρι
125 γρ. μαργαρίνη (κατά προτίμηση να έχει μέσα και ένα ποσοστό ζωικού βουτύρου)
2 φλ. ζάχαρη
5 αυγά
1 βανίλια

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί εντελώς όσο είναι ακόμα κρύο το γάλα. Θέλει πολύ καλό ανακάτεμα για να μη σας μείνει κανένας σβώλος. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, συνεχίζουμε με τα αυγά αφού τα χτυπήσουμε λίγο και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς να έχουμε ταχύτητα. Μόλις αρχίζει να πήζει τότε το ανακατεύουμε γρηγορότερα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις πήξει εντελώς. Βουτυρώνουμε πολύ καλά με αρκετό βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 26Χ38 ώστε να βγουν τα κομμάτια λεπτά. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και το κουνάμε λίγο να πάει παντού ομοιόμορφα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30′ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του όπως του παστίτσιου.
Πηγή: www.daddy-cool.gr


Νηστίσιμη κανελόπιτα


Την Καθαρά Δευτέρα οι Μικρασιάτες έβγαιναν στις αυλές των σπιτιών τους και εκεί έπλεναν και γυάλιζαν τα "μπακίρια". Τα "μπακίρια" ηταν κατσαρόλες απο χαλκό που τις χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν το καθημερινό φαγητό. Την Καθαρά Δευτέρα λοιπόν, καθάριζαν και γάνωναν αυτα τα σκέυη πάρα πολύ καλά, να μην υπάρχει ίχνος λίπους καθώς τις επόμενες 40 ημέρες θα μαγείρευαν μόνο νηστίσιμα φαγητά.  Τέτοια σκεύη μπορείτε να βρείτε να πωλούνται στην πόλη της Παλιάς Ξάνθης, μπακιρένιες κατσαρόλες καθώς και περίτεχνα μπρίκια, κατσαρολάκια, δίσκους σερβιρίσματος κλπ. Σκεύη που ξεπήδησαν απο μια άλλη εποχή..
Σήμερα σας έχω μια Παραδοσιακή Μικρασιάτικη νηστίσιμη πίτα με κανέλα, σταφίδες και καρύδια, την οποία έφτιαχναν οι Μικρασιάτες τις ημέρες νηστείας. Η πίτα θυμίζει καρυδόπιτα και είναι πολύ νόστιμη απλά μην περιμένετε να φουσκώσει πάρα πολύ. Αφράτη θα είναι σίγουρα!

Υλικά:
1 κούπα λάδι, ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
Το ξύσμα απο ενα πορτοκάλι 
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισο μισό λευκό και ολικής)
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπεικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Μια τσιμπιά αλάτι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μοσχοκάρυδο 
1/2 κούπα σταφίδες
1/2 κούπα κοπανισμένα καρύδια
1/2 κούπα δάκρυα σοκολάτας κουβερτούρας 
Ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα 

Εκτέλεση:
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπείκιν, την σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. 
Σε ενα άλλο μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα δάκρυα σοκολάτας και 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μιξερ, ρίχνουμε το λάδι με την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σταδιακά προσθέτουμε στο υγρό μας μείγμα το μείγμα αλευριού και τέλος προσθέτουμε το μείγμα με τα καρύδια, τις σταφίδες και την σοκολάτα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι (24 εκατοστά) και αδειάζουμε και στρώνουμε με ενα κουτάλι την ζύμη. Ψήνουμε την πίτα για 45 -50 λεπτά ή εως ότου μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του να βγαίνει καθαρή.
Αφηνουμε την πίτα 10 λεπτά στο φορμάκι να κρυώσει ελαφρώς και στην συνέχεια την βγάζουμε απο το ταψάκι και την αφηνουμε να κρυώσει τελείως. Την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.


Το σχεδιάκι της καρδούλας το έφτιαξα ως εξής: 
Ζωγράφισα μια καρδιά σε μια λευκή κόλα χαρτί, την έκοψα με ψαλίδι και την έβαλα πάνω στην πίτα ενώ πρώτα την είχα πασπαλίσει όλη με άχνη ζάχαρη.
Στην συνέχεια πασπάλισα αχνη ανακατεμένη με κανέλα (όχι πολύ, μας ενδιαφέρει το σκούρο χρώμα) γύρω γύρω στην πίτα και το κομμένο χαρτί.

Αν μέσα στο φούρνο που ψήνουμε τα  κέικ βάλουμε ενα σκέυος με νερό (δίπλα ή στην κάτω σχάρα), τότε το κεικ θα κάνει πιο λεπτή και τραγανή κρούστα εξωτερικά.
Πηγή: eri-captaincook.blogspot.com


Φανουρόπιτα


Υλικά:
1 κούπα σπορέλαιο
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση:

-Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι.
-Αν έχουμε ήδη τη σταφίδα στο ψυγείο τότε πρέπει να τη βάλετε 4 ώρες σε νερό για να φουσκώσει. Αν την πάρετε φρέσκια τη χρησιμοποιείτε απευθείας.

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Σε αυτότο στάδιο χρησιμοποιούμε μίξερ). Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε). Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα. Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσυμε το μίξερ. Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί (28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.
Πηγή: www.madata.gr


Κρεατόπιτα αναποδογυριστή


Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1½ φλ. πλιγούρι
2 πράσα
2 κρεμμύδια
1/4 φλ. ελαιόλαδο
λίγη πάπρικα γλυκιά
λίγο μοσχοκάρυδο
1½ φλ. ζωμό κότας ή ζωμό κρέατος
πάπρικα γλυκιά
ψιλοκομμένη ντομάτα για το σερβίρισμα
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

-Για το χωριάτικο φύλλο:
αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι από κρασί
1½ κ.γλ. αλάτι
νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)

Εκτέλεση:
Για την κρεατόπιτα με κιμά, πράσα και κρεμμύδια βάζουμε όλα τα υλικά για την ζύμη σε μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει απαλή κι εύπλαστη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′. Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια κι ανοίγουμε μεγάλα παραλληλόγραμμα λεπτά φύλλα. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες με πάχος 4-5 εκ. Βάζουμε λίγη γέμιση κατά μήκος του φύλλου. Τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν, αφήνοντας που και που κενά ώστε να φεύγει η υγρασία κατά το ψήσιμο, και με την ένωση προς τα πάνω (να την βλέπουμε). Λαδώνουμε ρηχό ταψί και σειρά σειρά στήνουμε την πίτα. Το ένα κομμάτι πλάι στο άλλο. Στο τέλος η επιφάνεια θα είναι σαν πλισέ. Εναλλακτικά στρώνουμε τα φύλλα σε σαλίγκαρο, ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ανοίγουμε το τελευταίο λεπτό φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Ραντίζουμε πάλι με ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα για 25′ .Την αναποδογυρίζουμε σε άλλο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο κι από την άλλη πλευρά για 25′-30 ´ επιπλέον να ροδίσει. Μόλις βγει καυτή όπως είναι την περιχύνοντας με τον υπόλοιπο ζωμό να ρουφήξει. Σκεπάζουμε το ταψί κι αφήνουμε το φύλλο να ρουφήξει και να φουσκώσει.
Πηγή: www.argiro.gr


Κρεμμυδόπιτα (τσακαρμάς)


Αυτή η κρεμμυδόπιτα είναι μια παλιά Μικρασιάτικη συνταγή που την έφτιαχνε η γιαγιά μου. Τον παλιό καλό καιρό που όλα σχεδόν τα σπίτια είχαν τον κήπο τους, δεν πετούσαν τίποτα. Την άνοιξη λοιπόν που τα κρεμμύδια βγάζανε καρόνους, φτιάχνανε τον «τσακαρμά». (Ο κάρονας είναι το στέλεχος του κρεμμυδοανθού, έτσι τον λέμε στην Κρήτη.)

Υλικά:
1 φαριν-απ 500 γρ.
1  κιλό δροσερούς και τρυφερούς καρόνους
(γίνεται το ίδιο νόστιμη και με χοντρά δροσερά κρεμμύδια)
½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
4 αυγά 
300 γρ. φέτα σκληρή και πικάντικη λιωμένη με το πιρούνι
(παλιά αντί φέτα έβαζαν κατσικίσιο τυροζούλι που είχαν όλοι στα σπίτια τους.)      
1 φλ. λάδι
2 φλ. γάλα
2 κ.σ. λεμόνι
2-3  πρέζες αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τους καρόνους, τους κόβουμε μπαστουνάκια 4-5 εκ. και πετάμε τα μπουμπούκια. Τους αφήνουμε 5’-10’ στο σουρωτό να στραγγίξουν. Τους σοτάρουμε με το λάδι 10’-15’ να μαραθούν και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα αυγά, το γάλα, το λεμόνι, το αλάτι και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός. Ρίχνουμε το φαριν-απ και τα χτυπάμε 1 λεπτό να γίνει ένα παχύρρευστο κουρκούτι λίγο πιο πηχτό από του κέικ. Βάζουμε μέσα τους καρόνους, τη φέτα, τον άνηθο, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Λαδώνουμε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό ταψί, τα αδειάζουμε και τα στρώνουμε 2-3 εκ. στο πάχος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα περίπου (αναλόγως το πάχος).
Πηγή: www.greekmasa.gr


Πίτα με τραχανά και μελιτζάνες


Υλικά:
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 κιλά μελιτζάνες
1 κούπα γλυκός τραχανάς
2 ή 3 αυγά
11 φύλλα χοντρά
έτοιμα
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
βούτυρο

Εκτέλεση:
Σοτάρετε με λάδι 3 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Παίρνετε 2 κιλά μελιτζάνες, τις καθαρίζετε και τις περνάτε από τον τρίφτη. Κατόπιν τις προσθέτετε στα κρεμμύδια μαζί με αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγη κανέλα. Μόλις σοταριστούν, προσθέτετε νερό και 1 κούπα γλυκό τραχανά. Αφού βράσετε το μίγμα, το κατεβάζετε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει προσθέτετε 2 ή 3 αυγά χτυπημένα κι ανακατεύετε καλά. Σε ταψί βουτυρωμένο στρώνετε 3 φύλλα, βουτυρωμένα. Από πάνω βάζετε μια στρώση από το μίγμα και σκεπάζετε με 2 φύλλα. Ξαναβάζετε πάνω από αυτά άλλη μια στρώση από το μίγμα και τη σκεπάζετε με άλλα δυο φύλλα, επάνω στα οποία στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Δηλαδή συνολικά έχουμε 3 στρώσεις το μίγμα. Κατόπιν σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, τα οποία αλείφετε με βούτυρο (όλα τα φύλλα πρέπει να είναι βουτυρωμένα). Ψήνετε τη μελιτζανόπιτα σε μέτριο φούρνο.
Πηγή: www.missbloom.gr


Πίτα-μπουρέκι με πατάτες, κολοκύθια και μυζήθρα


Υλικά:
-Για το φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 (περίπου) ποτήρι χλιαρό νερό

-Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 1/2 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο
1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό μυζήθρα
200 γραμμ. τυρί κασέρι τριμμένο
1 (περίπου) φλιτζάνι
λάδι
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά
4 κουταλιές βούτυρο
σουσάμι για το πασπάλισμα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το φύλλο: ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο μέτρια φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Απλώνουμε μετά σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Ρίχνουμε πάνω στην κάθε στρώση λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο δυόσμο, λίγο αλεύρι και λίγο κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το βούτυρο και ρίχνουμε αυτό το μίγμα από πάνω. Περιχύνουμε το μπουρέκι με το λάδι. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Χαράζουμε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε για 1 – 1 & 1/4 ώρα σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C.
Πηγή: www.missbloom.gr


Αρωματική χορτόπιτα


Υλικά:
-Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό σέσκουλα
1 πράσο
1 ματσάκι σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
2 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
1/2 κιλό λάδι
αλάτι, πιπέρι

-Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό , 1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι λάδι
αλάτι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα χορταρικά. Τσιγαρίζουμε το λάδι με το σκόρδο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τις ντομάτες τις οποίες τις προσθέτουμε αφού έχουν μαραθεί τα χορταρικά. Ετοιμάζουμε το φύλλο στρώνουμε το ένα στον πάτο του ταψιού, ρίχνουμε την γέμιση και τελειώνουμε με το άλλο φύλλο. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 1 ώρα.
Πηγή: www.missbloom.gr


Ζύμη Αττάλειας


Μια εξαιρετική ζύμη για γλυκές ή αλμυρές πίτες και πιτάκια
από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας. Η συνταγή από το αρχείο της κ. Βασιλικής Παπαζήση.

Υλικά:
800γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας  καλαμποκάλευρο
1 κουταλιά της σούπας στεγνή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 ½ κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλιά γιαούρτι
2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το καλαμποκάλευρο και τη στεγνή μαγιά. Προσθέτουμε τις δύο κούπες νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη. Προσθέτουμε τη μισή κούπα νερό μέσα στην οποία έχουμε διαλύσει το αλάτι. Στη συνέχεια ανακατεύουμε στη ζύμη και το γιαούρτι. Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε για λίγο ακόμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για περίπου δύο ώρες. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας με μια γροθιά, τη ζυμώνουμε λίγο με το χέρι και τη χωρίζουμε σε όσα μέρη επιθυμούμε προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουμε. Επίσης, σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να τυλίξουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί και να την καταψύξουμε για τουλάχιστον 5 μήνες.
Πηγή: foodsandsuperfoods.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου