Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019


Λουκούμια έλεγαν στη Μικρά Ασία τα τσουρεκάκια από ζυμάρι με μαγιά με αρκετό ελαιόλαδο, μυρωδικά (κανέλα, μπαχάρι, κύμινο, γαρύφαλλο, πιπέρι) και σουσάμι. Στο Κωνσταντινάτο τα λέμε «τσρακούδια». Υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς το σχήμα αλλά κυρίως το συνδυασμό των μυρωδικών.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 ½  ποτήρι νερού χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 1 πακετάκι νωπή
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
2 κουταλάκια γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κούπα τσαγιού σουσάμι ψημένο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ρίχνουμε λίγο –λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε φύλλο, κατά προτίμηση μακρόστενο. Μοιράζουμε το λάδι στα δύο φύλλα αλείφοντάς το και πασπαλίζουμε από πάνω τα μπαχαρικά και το σουσάμι. Τύλιγουμε κάθε φύλλο σε ρολό. Κόβουμε κάθε ρολό σε κομμάτια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αφήνουμε να φουσκώσουν και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου