Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019


Καζάν ντιπί σημαίνει «ξύσιμο του καζανιού», δηλαδή η καμένη κρέμα στον πάτο του καζανιού. Το καζάν ντιπί γίνεται αποκλειστικά με βουβαλίσιο γάλα – αρκετά βαρύ για τα ελληνικά γούστα, οπότε αυτή η κρέμα που ακολουθεί είναι στην πραγματικότητα μια παραλλαγή. 

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο γάλα 
250 γρ. ζάχαρη 
250 γρ. ρυζάλευρο 
1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του αλλά και το κλωναράκι) 
2 κ.σ. ροδόνερο 
Για το καψάλισμα 

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε ένα ταψάκι με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα. Ψήνουμε στους 180° μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. 

Παράλληλα βράζουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα.Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη καλά. Τα προσθέτουμε μαζί με τη βανίλια μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει λίγο η κρέμα. Βγάζουμε τη βανίλια και προσθέτουμε το ροδόνερο. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με την καραμελωμένη ζάχαρη και αδειάζουμε σιγά-σιγά την κρέμα. Την ψήνουμε στους 180° για 10΄. Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε. Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο γνωστός στα καθ’ ημάς. 

Ένας άλλος τρόπος (καλύτερος ίσως και πιο παραδοσιακός γιατί δεν γίνεται πολύ σφιχτή η κρέμα, γίνεται λεπτή οπότε και σερβίρεται σε ρολάκι όπως πρέπει), είναι ο εξής: 

Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε την κρέμα. Ακουμπάμε τον πάτο του ταψιού στη φωτιά σε όλα τα σημεία πόντο-πόντο μέχρι να καεί από κάτω η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε κομμάτια 10 εκ. και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα τυλίγουμε ρολάκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε να μην καεί πολύ η καραμέλα και γίνει μαύρη, καλό είναι να κράτα το υπέροχο χρώμα της. 

Στην περίπτωση που το κάνουμε με τον δεύτερο τρόπο, πρέπει να αφήσουμε 1΄ παραπάνω να σφίξει η κρέμα γιατί δεν θα ψηθεί επιπλέον στο φούρνο. Οπότε την τελική πυκνότητα την δίνουμε στην κατσαρόλα. 

Γαρνίρουμε προαιρετικά με φιστίκι Αιγίνης. 

Πηγή: yumyum.gr

Κιουνεφέ Μικρασιάτικο (με σιμιγδάλι)


Το αυθεντικό κιουνεφέ είναι με σιμιγδάλι. Περισσότερη δουλειά αλλά και περισσότερη γεύση και απόλαυση.

Το Κιουνεφέ (kunafah) είναι μια ζύμη τυριού εμποτισμένη με γλυκό σιρόπι με βάση τη ζάχαρη. Η ζύμη θερμαίνεται σε βούτυρο, μαργαρίνη, φοινικέλαιο και μετά απλώνεται με μαλακό άσπρο τυρί, μοτσαρέλα. Ένα παχύ σιρόπι χύνεται στη ζύμη (από ζάχαρη, νερό και λίγες σταγόνες ροδόνερο και χυμό λεμονιού) κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών μαγειρέματος. Συχνά το ανώτερο στρώμα ζαχαροπλαστικής είναι χρωματισμένο με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα τροφίμων (παραδοσιακά χρωματισμένο με γλυκό τριαντάφυλλο). Τα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης είναι πασπαλισμένα στην κορυφή ως γαρνιτούρα. 

Υπάρχουν δύο συνήθεις τρόποι για να κάνετε κιουνεφέ.
1. χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι 
2. χρησιμοποιώντας κανταΐφι


Υλικά
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης χοντροτριμμένα
600 γραμ. τυρί μοτσαρέλα Τριμμένη
1 κουταλιά σούπας γλυκό τριαντάφυλλο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ροδόνερο
½ λεμόνι ο χυμός
2 φλιτζάνια ζάχαρη
¾ φλιτζανιού γάλα
250 γραμ. βούτυρο

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη με ½ φλιτζάνι νερό, το ροδόνερο και τον χυμό από ½ λεμόνι. Βάζουμε στην φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει για 4 λεπτά μέχρι να δένει σιρόπι.

Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε ¾ φλιτζανιού λιωμένο, βούτυρο, το γάλα και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια ζύμη και να απορροφήσει τα υγρά. 

Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα πυρέξ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 25-30 λεπτά. βγάζουμε το ψημένο μπισκότο πια από τον φούρνο και το σπάμε σε κομμάτια. Το βάζουμε στο μούλτι και το κάνουμε σκόνη, το περνάμε από σουρωτήρι για να μην έχει άσπαστα κομματάκια.

Σε ένα στρογγυλό πυρέξ βάζουμε μια κουταλιά σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το γλυκό τριαντάφυλλο με ένα πιρούνα τα πατάμε να ενωθούν και με το μείγμα αλείφουμε το πυρέξ σε όλο τον πάτο και λίγο τα τοιχώματα. Βάζουμε μέσα το τριμμένο μπισκότο και το απλώνουμε να πιάσει όλο τον πάτο και λίγο τα τοιχώματα και το πατάμε με το χέρι μας. βάζουμε την χοντροκομμένη μοτσαρέλα σε όλο το πυρέξ και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και το γυρνάμε σε πιατέλα. Σιροπιάζουμε το γλυκό με τα 2/3 από το σιρόπι και διακοσμούμε με το τριμμένο φιστίκι. Βάζουμε με προσοχή το άλλο 1/3 από το σιρόπι και το γλυκό μας είναι έτοιμο.

Πηγή: https://freeparatiritis.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου