Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Γράφει η Γιαννούλα Τάνσαρλη

Αφού αποδείξαμε ότι το 1577 οι Κωνσταντινάτοι ήταν ήδη εγκατεστημένοι στη Μικρά Ασία (Κωνσταντινάτο: 500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - Πρώτη αναφορά από Γερμανό ιστορικό το 1577!), θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε το πότε και εξαιτίας ποιων γεγονότων έφυγαν από τη Μάνη.

Διαβάζοντας την ιστορία της Μάνης το 15ο αιώνα ανασύρουμε ενδιαφέροντα γεγονότα. Την περίοδο εκείνη η Μάνη ανήκε διοικητικά στο Δεσποτάτο του Μυστρά, μια ημιαυτόνομη περιοχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο. Το Δεκέμβριο του 1446 ο σουλτάνος Μουράτ Β' προελαύνει με μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Πελοπόννησο. Το Δεσποτάτο εκείνη την περίοδο διοικούνταν από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Ο στρατός του Μουράτ Β' ανερχόταν στους 100.000 στρατιώτες, ενώ του Κωνσταντίνου ανερχόταν μόλις στους 10.000. Τότε δόθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή, οι οποίες καταγράφονται στην ιστορία ως «φοβερές». Πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν, το τείχος του Ισθμού γκρεμίστηκε και άνθρωποι σφαγιάσθηκαν. Τελικά, ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει με το Μουράτ Β' και να καταστεί φόρου υποτελής στους Τούρκους. Το σημείο αυτό φαίνεται να αποτελεί το «κλειδί» σχετικά με τη φυγή των προγόνων μας από τη Μάνη: ο Μουράτ Β' φεύγοντας από την Πελοπόννησο πήρε μαζί του στην Τουρκία 60.000 αιχμάλωτους.* 
Την εκδοχή αυτή «έρχεται» να ενισχύσει ένα ακόμη δεδομένο. Ο σουλτάνος Μουράτ Β' ήταν παντρεμένος με τη Μάρα (ή Μάρω) Μπράνκοβιτς. Η Μάρα ήταν πριγκίπισσα Ελληνοσερβικής καταγωγής, κόρη του ηγεμόνα της Σερβίας Γεωργίου Μπράνκοβιτς και της Ειρήνης Καντακουζηνής, και χριστιανή ορθόδοξη. Ο Πύργος της βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην πλατεία της Δάφνης Σερρών, καθώς η σουλτάνα έζησε και έδρασε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις Σέρρες. Ο Κ. Παπακυριάκου στο βιβλίο του «Ιστορία του νομού Σερρών κατά την Τουρκοκρατία» κάνει εκτενές αφιέρωμα στη Μάρα Μπράνκοβιτς. Εκεί, λοιπόν, αναφέρεται ότι η σουλτάνα επηρέαζε θετικά τον άντρα της στα τελευταία χρόνια της ζωής του κι έτσι κατάφερε να σώσει πολλούς διωγμένους χριστιανούς από το θάνατο. Συνδέοντας όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι τα ιστορικά γεγονότα φαίνεται να επαληθεύουν μια ανεπιβεβαίωτη λαϊκή παράδοση η οποία έλεγε ότι «η χριστιανή σουλτάνα Μάρω χάρισε τη ζωή στους αιχμάλωτους της Μάνης και τους έστειλε στην περιοχή της Απολλωνιάδας λίμνης, δίνοντας τους πρόβατα και βοσκοτόπια» και την οποία είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση (Δείτε τι λένε οι Μανιάτες σήμερα για το Κωνσταντινάτο!). 

*Ιστορία του ελληνικού έθνους, τόμος Ε', κεφάλαιο Θ'


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου