Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015


Το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου μας την πρώτη χρονιά έμαθε χορούς από τη Μικρά Ασία και την Θράκη. Οι μικρασιάτικοι χοροί είναι από την περιοχή της Προύσας, της Καππαδοκίας, της Σμύρνης, των παραλίων, της Προποντίδας και της Κωνσταντινούπολης. Φέτος, μαθαίνουμε χορούς από τη Μακεδονία και τα νησιά. Στην πορεία, θα ασχοληθούμε και με χορούς από τον Πόντο, την Ήπειρο και άλλες περιοχές.

Το παιδικό τμήμα μαθαίνει χορούς από όλη την Ελλάδα. Στην πορεία, θα μάθει και αυτό χορούς από την Πατρίδα, τη Μικρά Ασία.






Οι μικρασιάτικοι χοροί που μάθαμε ή θα μάθουμε στο σύλλογό μας, είναι οι παρακάτω:
-          Κανελόριζα.  Χορός με προέλευση τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Ο ρυθμός του στον πρώτο στίχο κάθε στροφής είναι 9/8, ενώ στο δεύτερο στίχο γίνεται 7/8.
-          Χαρμάν- γερί. Τουρκόφωνο τραγούδι με προέλευση τα Φάρασσα της Καππαδοκίας. Τον χορό χόρευαν μόνο άντρες σε κύκλο πιασμένοι σταυρωτά. Ο χορός ξεκινά με το αριστερό πόδι προς τα δεξιά, τη φορά του κύκλου, και το δεξί ακολουθεί. Με το σύνθημα του πρωτοχορευτή, οι χορευτές χορεύουν προς τα πίσω(αντίθετα προς τη φορά του κύκλου). Χορεύονταν στα αλώνια και με τον τρόπο αυτόν πατούσαν την παραγωγή τους.
-          Κόνιαλι (χορός των κουταλιών). Αντικριστός χορός που χορεύονταν σε όλη την Καππαδοκία μόνο από ζευγάρια γυναικών ή αντρών ή παντρεμένα αντρόγυνα. Ο ρυθμός του είναι πιο αργός όταν χορεύεται μόνο από γυναίκες οι οποίες κινούν τα χέρια τους δεξιά αριστερά, ενώ τα ζευγάρια των αντρών κινούνται πιο γρήγορα με πιο έντονα βήματα. Οι χορευτές κρατάνε σε κάθε χέρι τους από δύο κουτάλια ως εξής: Το ένα μεταξύ δείκτη και αντίχειρα και το άλλο μεταξύ μέσου και παράμεσου, έτσι ώστε να έρχονται σε επαφή τα κυρτά τους μέρη.
-          Σουρουντίνα. Μικτός κυκλικός χορός με σταυρωτή λαβή που χορεύονταν σε όλη την Καππαδοκία και πήρε το όνομά του από το σύρσιμο των ποδιών. Αποτελείται από δύο μέρη, το αργό και το γρήγορο, που εναλλάσσονται. Ξεκινά με το αριστερό πόδι.
-          Άτταρης. Χορός από τα Αλάτσατα Ερυθραίας της Μικράς Ασίας. Χορεύεται σταυρωτά από δύο ζευγάρια.
-          Αϊβαλιώτικο Ζεϊμπέκικο. Χορός αργός, μεγαλόπρεπος, μερακλίδικος και λεβέντικος. Χορεύονταν στις μεγάλες ταβέρνες του Αϊβαλιού.
-          Απτάλικος. Αντικριστός χορός (είδος ζεϊμπέκικου ή καρσιλαμά). Είναι στα 9/8 και το όνομά του προέρχεται από την τούρκικη λέξη aptal που σημαίνει «ζαλισμένος», «αργοκίνητος».
-          Γιωργίτσα. Αργός αντικριστός χορός στα 9/8, από τα Αλάτσατα της Ερυθραίας.
-          Χασαπιά. Συντεχνιακός χορός των χασάπηδων της Κωνσταντινούπολης.
-          Μαρμαρινός καρσιλαμάς. Γρήγορος καρσιλαμάς από την περιοχή της Προποντίδας.
-          Συρτός-Μπάλλος. Χορός από την περιοχή της Σμύρνης.
-          Τέσσερα μάτια δυο καρδιές. Χορός από την περιοχή της Αρτάκης.
                                                    
  Ο Χοροδιδάσκαλος, Γιάννης Γκόγκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου