Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Τα μελομακάρονα κατατάσσονται, όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνικό σπίτι ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα ή μελομακάρουνα, φοινίκια (όχι τα γνωστά σήμερα σε όλους φοινίκια) στη Μικρασιατική διάλεκτο, είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. 

ΥΛΙΚΑ

800 γρ.λάδι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού, 2 κουταλάκια μπέηκιν-πάουντερ, 2 κουταλάκια σόδα, 1 κρασοπότηρο κονιάκ, 2 κουταλάκια κανέλα, 2 κιλά περίπου αλεύρι, καρυδόψιχα για το πασπάλισμα. 
ΣΙΡΟΠΙ
750 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό, 200 γρ. μέλι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καταρχάς, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα και το μπέικιν στο κονιάκ και ρίχνουμε το μείγμα στο λάδι με τη ζάχαρη. Ακολούθως, προσθέτουμε ένα προς ένα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μετά λίγο-λίγο το αλεύρι  και ζυμώνουμε, μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο , τα βουτάμε στο σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.


Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης (από τον Πρόδρομο Ιωσηφίδη)
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
200 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
100 γρ. βούτυρο πρόβειο
100 γραμ. φυτίνη
150 γραμ. ζάχαρη άχνη
2 στικ βανίλιας
1 κουταλάκι μπεικιν πάουντερ
300 γραμ. ολόκληρα αμύγδαλα

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ
Ανθόνερο ή ροδόνερο
Άχνη ζάχαρη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να καβουρντιστούν.
Κτυπάμε τα βούτυρα στο μίξερ για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την άχνη αργά αργά και κτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα για πέντε λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ και την βανίλια λίγο λίγο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι. Μόλις δέσει η ζύμη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε την ζύμη σε ένα τραπέζι και στρώνουμε μια λαδόκολα από πάνω της. Την περνάμε με τον πλάστη και αμέσως μετά με την παλάμη μας. Κόβουμε κομματάκια ζύμης και πλάθουμε μπουκίτσες ή κόβουμε μισοφέγγαρα με ένα κουπάτ. Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. Τους αφήνουμε να κρυώσουν για 3 λεπτά και αμέσως τους ραίνουμε με ανθόνερο και αμέσως μετά τους πασπαλίζουμε με την άχνη.

Μικρά μυστικά

Οι κουραμπιέδες διατηρούνται φρέσκοι σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Αν τους βάλουμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό το σίγουρο είναι ότι θα διατηρήσουν την φρεσκάδα τους για αρκετό καιρό.

Πηγή: newsit.gr, gefceis.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου